06 28 47 24 57 info@sterk-in-werk.nl

Social Return

Veel gemeenten stellen sociale inkoopvoorwaarden aan werkgevers bij de gunning van werkzaamheden. Er is dan sprake van Social Return On Investment (SROI). Een percentage van de totale waarde van de opdracht dient door de opdrachtnemer te worden besteed aan Social Return.

De invulling hiervan kan o.a. worden gerealiseerd door het creëren van werkgelegenheid voor mensen bijvoorbeeld uit de volgende doelgroepen: WWB(= bijstand), Wajong en doelgroep kandidaten.

Er is een onderscheid tussen mensen die een bijstandsuitkering hebben en mensen die een arbeidsbeperking hebben. Mensen die een arbeidsbeperking hebben, vielen de afgelopen jaren voornamelijk onder de verantwoordelijkheid van het UWV, tegenwoordig is de gemeente verantwoordelijk voor deze doelgroep. De trajecten bestaan altijd uit de bemiddelingsfase en de begeleidingsfase. Deze fase is belangrijk om er voor te zorgen dat de gevonden baan ook daadwerkelijk behouden blijft. De intensiteit van de begeleiding is individueel maatwerk.

Kandidaten in de bijstand

Deze doelgroep heeft een afstand tot de arbeidsmarkt omdat zij langere periode geen vaste baan hebben gehad of een langere periode niet hebben gewerkt. Van belang is dat deze kandidaten weer arbeidsritme opbouwen en gemotiveerd aan de slag kunnen. Hierbij is bij aanvang wat begrip van de werkgever wenselijk maar veelal zijn deze kandidaten binnen een korte periode , op werkritme van de andere werknemers. De kandidaten zijn extra loyaal omdat zij zich bewust zijn dat ze weer een kans hebben gekregen. Deze kandidaten vallen onder de afspraken Social Return.

Kandidaten met een beperkt arbeidsvermogen

Wajong en doelgroep kandidaten; deze kandidaten maken deel uit van de maatschappij en behoren ook deel uit de maken van een werkende omgeving waarin zij de mogelijkheid krijgen om zich te kunnen ontplooien en waar hun kwaliteiten kunnen worden versterkt. Deze participatie wet is in de aanvangsfase maar zal in toenemende mate beroep doen op de bedrijven en instellingen. De kans om kandidaten vanuit de doelgroep te plaatsen wordt groter. Ook omdat bedrijven worden verplicht om aan de quotum wet te voldoen.

Het vergt enige kennis om een goede inschatting te kunnen maken of de kandidaat bij de organisatie past. De kandidaten zijn ondanks hun beperking of ziekte, gedreven en willen hun kwaliteiten kenbaar maken en zij willen zichtbaar zijn in de maatschappij.

Zij willen voor 100% gaan, echter vraagt dit meedenken vanuit het bedrijf om de werkzaamheden beter te verdelen en ondersteuning van een (job)coach om de kandidaat wat structuur te bieden en bij te sturen bij de werkzaamheden.
Mensen die een arbeidsbeperking hebben, vielen de afgelopen jaren voornamelijk onder de verantwoordelijkheid van het UWV (Wajong). Tegenwoordig is de gemeente ook verantwoordelijk voor deze doelgroep (Doelgroep kandidaten).

Nog vragen? Neem gerust contact op: